Serwis znalezionych haseł
Wywietlono odpowiedzi wyszukane dla frazy: Belgia kuchnia





Temat: kuchnia belgijska, holenderska


Poszukuje w Warszawie restauracji, w ktorych podaja dania kuchni
belgijskiej
lub/i holenderskiej.


Kuchnie narodowe tych krajów w zasadzie NIE istnieją. Chyba, ze mule z
frytkami traktujesz jako danie narodowe belgijskie, a hutspot (rodzaj
eintopfu) jako holenderskie.
Oba kraje są kulinarnie pod dominacją innych kucni. Belgia - pod francuską,
Holandia - pod orientalną (głównie indonezyjską i hinduską).

Przegldaj wicej wiadomoci





Temat: kuchnia belgijska, holenderska
Lesio5 wrote in news:c3ktpg$nbt$1@news.onet.pl:


| Poszukuje w Warszawie restauracji, w ktorych podaja dania kuchni
| belgijskiej lub/i holenderskiej.
Kuchnie narodowe tych krajów w zasadzie NIE istnieją. [...]
Holandia - pod orientalną (głównie indonezyjską i hinduską).


Może bywałeś w złej dzielnicy ?

http://www.journalism.fcj.hvu.nl/europe/dvfood.html

Przegldaj wicej wiadomoci





Temat: co zrobic z cykoria?
Zajrzyj na gazecie na link KUCHNIA
pod kuchnia belgijska masz kilka typow na potrawy z cykorii

Powinno sie ja namoczyc w wodzie i odciac ogonki , straci troche goryczki
ja dodaje do salatek surowa jak salate (jest chrupiaca)

salatka z cykorii
pokrojona cykoria
czosnek , cytryna , troche cukru, soli lub maggi- ewentualnie
kukurydza , ogorek kiszony , pomidor -mozna rozne skladniki
zaprawic majonezem albo vinigret Przegldaj wicej wiadomoci



Temat: Wasze hity długiego weekendu
Dzieki za post camomille
Nie wiem gdzie mieszkasz we Francji , moze niewielkie miasto bez autochtonow?
Ja mam to szczescie , ze w Antwerpii a to jest Wieza Babel z narodowosciami z
calego swiata wiec latwo o cokolwiek , trzeba tylko wiedziec , gdzie szukac
Kalarepki , pietruszka korzen jest, nawet zielona plaska a nie tylko karbowana
Sa tez polskie sklepy i stoiska ja tam chodze na kiszone ogorki bo bardzo
lubie , do azjatow po przyprawy ,zupki, olejki , kielki , pak choi, makarony
itp
koperku u nich nie widzialam ale chodze do turkow bo maja piekne peki na pol
metra ciemnozielone i pachnace przez caly rok (moze sami choduja?)
Kulinarnie w Antwerpii zyc nie umierac chociaz mieszkalam przez pewien czas w
Gent (Gondawa) i tam ciezko bylo o wszystko
Belgijska kuchnia jest paskudna jesli odjac od niej pewne owoce morza
to wlasciwie zostaja tylko frytki z majonezem , frykadelle i takie inne fast
foody
dlatego ja kombinuje roznosci z calego swiata laczac je w calosc
glownie opierajac sie na srodziemnomorskich i azjatyckich dodatkach
ale polski obiadek w weekend byl jak wyzej jajko sadzone ze szpinakiem ,
kartofle z koperkiem / bazylia , feta i oliwki , tzatziki nie z tego podworka
ale co tam dobre bylo !
Zapomnialam napisac o chilli z octu do podgryzania :-)
Pozdrawiam serdecznie


Przegldaj wicej wiadomoci



Temat: zupa tajska
tez sobie nie przypominam
do rosolkow czasami dodaje sie hoisin, ale to juz inna bajka. A co do ksiazek,
to warto jeszcze zobaczyc jakiej powiniencji byl autor, bo to roznie bywa.
Nabylam kiedystam ksiazke o kuchni belgijskiej. Nie sprawdzilam paszportow
autorow i byly dziwne rzeczy w tej ksiazce, o jeszcze dziwniejszych teoriach nie
wspominajac.... Przegldaj wicej wiadomoci



Temat: Co zrobić z węgorzem
wegorz na zielono - przepis
Specjalnosc z kuchni belgijskiej.

SKLADNIKI:

1,5 kg wegorza / sprawionego i pokrojonego na kawalki /,
2 lyzki maki, maslo + olej do smazenia, po garsci zieleniny, tj. sczawiu,
szpinaku, zielonej pietruszki, troche koperku, estragonu, miety, szalwii i in.
do wyboru / wszystko drobno posiekane /,ok. 1/2 but.bialego wytrawnego wina,
sok z 1-2 cytryn, sol, pieprz.

Na tluszczu podsmazyc wegorze, dodac polowe zieleniny, podlac winem, doprawic i
dusic wszystko ok. 10 min, az wegorze beda miekkie.
Dodac pozostala zielenine, doprawic sokiem z cytryny i podddusic pare min. az
zielenina straci surowizne.

Podawac z razowym chlebem, tostami ew. z frytkami. Przegldaj wicej wiadomoci



Temat: pomysly na pure do obiadu?
purée
Z belgijskiej kuchni " stoemp ".
Przygotowac purée z ziemniakow, doprawic pieprzem, sola i galka muszkatolowa.
Dodac surowe maslo.
Wymieszac z puréé z jarzyn, podaje moje ulubione:
1/ ziemniaki + pora / biala czesc /,
2/ " + szpinak,
3/ " + marchewka,
4/ " + cykoria,
5/ " + wloska kapusta.
Podawac do mies albo do smazonej kielbasy. Przegldaj wicej wiadomoci



Temat: Małże (mule) z boczkiem - czy ktoś zna?
To nie chodzi o polski kompleks ale jeśli coś komus smakowało, to nie widzę
powodu dlaczego tego nie powtórzyć. A co do muli z Brukseli, to właśnie z nich
to miasto słynie (choć te z boczkiem chyba nie należą do sztywnego kanonu
kuchni belgijskiej). Przyłączam się do "lubienia" młodych ziemniaków z
koperkiem choc mój chłopak właśnie koperku nie znosi - będzie jadł więc MULE z
BOCZKIEM.
Pozdrawiam Przegldaj wicej wiadomoci



Temat: Pomocy!!! Dania belgijskie.
Czy przepisy na dania,które wymieniłaś, masz z"Kuchni świata"? Bo ja przed
sobą mam właśnie tę książkę, a oprócz wymienionych przez Ciebie potraw jest tam
jeszcze /tylko/ flamandzkie mięso piwne. Jeśli książki nie masz, to mogę to
mięsko wstukać na życzenie.
"Trudno mówić o belgijskiej kuchni narodowej, gdyż większość potraw pochodzi
z kuchni francuskiej lub holenderskiej - zależnie od tego, czy przyrządzają je
Walonowie(Belgijczycy mówiący po francusku), czy też Flamandowie(Belgijczycy
mówiący dialektem holenderskim). Bardzo częstym składnikiem pożywienia oprócz
wołowiny są ryby morskie i drób, z jarzyn mają powodzenie szparagi i brukselka".
Może więc pewnym wyjściem byłoby skorzystanie z przepisów kuchni francuskiej
i holenderskiej...? Przegldaj wicej wiadomoci



Temat: Pomocy!!! Dania belgijskie.
Dzięki!!! Jesteście niezawodni!!!
Szczególnie dziękuję za Google- wrzuciłam tam hasło "kuchnia belgijska" i nic
ciekawego nie wyszukała, a "potrawy" jakoś mi do głowy nie przyszły...
Też mam "Kuchnie świata", ale jarmark jest w szkole podstawowej, więc te
potrawy nie bardzo by dzieciom przypadły do gustu ;-)))
Jeszcze raz bardzo dziękuję !!!
Przegldaj wicej wiadomoci



Temat: Sniadania w Eurpie
Ja nie jestem żadną wielką znawczynią kuchni belgijskiej, znam jedynie dobrze
okręg Liege (części flamandzkiej w ogóle nie znam). Zastanowiło mnie tylko to,
dlaczego ludzie dobrze sytuowani jedzą takie gotowce. Wydawało mi się zawsze,
że jakość życia, a więc i jedzenia zależy od sytuacji materialnej i że ludzie
bogaci mogą sobie pozwolić na zdrową, dobrej jakości żywność. Tam jednak
większe znaczenie przykładają do wygody. W sklepach, podobnych do naszych
garmażeryjnych, stały pełne miski ziemniaków i fasolki z majonezem i widziałam,
jak wiele osób to kupuje. A wracając do śniadań - znalazłam tam coś dla siebie:
świeże pieczywo z syropem gruszkowym (to taki regionalny przysmak z Liege) i do
tego jakiś cammembert, czy inny ser. Podaję linka do tego syropu (na dole
strony w niebieskim wiaderku), bo warto go sobie przywieźć. www.sirop-
de-liege.com/produits-sirops.asp?M=21&L=fr&f=DU%20VRAI%20SIROP%20DE%20LIEGE
Moi krewni dodają go do wszystkiego, robią na jego bazie nawet sos do mięsa.
Sprzedają go w takich wiaderkach od małych do pięciokilowych Przegldaj wicej wiadomoci



Temat: co mozna zrobic z pora?oprocz surowek.
Purée z pora i z ziemniakow / specjalnosc z kuchni belgijskiej /.
Purée z ziemniakow mieszamy z purée z porow w propoprcji pol na pol.
Purée z porow:
Biale czesci pora kroi sie w talarki, podsmaza na margarynie, dodaje troche
wody i dusi sie ok. 20 min. Gdy woda wyparuje dodac smietane zagotowac.
Doprawic sola, pieprzem i galka muszkatolowa. Wszystko zmiksowac i polaczyc z
purée ziemniaczanym.
Podawac do smazonej kielbasy, kotletow i in.
Przegldaj wicej wiadomoci



Temat: mam krolika i co z niego,jak robicie? n/txt
jesli masz dostep do piw belgijskich
typu leffe, chimay, rodenbach, duvel lub palm to proponuje krolika w piwie,
czyli klasyke kuchni belgijskiej. Potrzebny: krolik pokrojony na kawalki,
butelka dobrego belgijskiego piwa, czosnek, cebulki lub szalotki, pieczarki,
sol, pieprz, odrobinia cukru, lyzka maki, ew. smietana lub sliwki suszone.
Przyrzadzanie: Krolika solisz, pieprzysz i podsmazasz na goracym oleju, az sie
zrumieni. Wyjmujesz mieso i na olej wrzucasz cale cebulki lub szalotki, drobno
posiekany czosnek, i cale pieczarki. Podsmazasz kilka minut i obsypujesz lyzka
maki i dobrze mieszasz. Do garnka wkladasz z powrotem krolika i podlewasz piwem
(cala butelka na jeden raz), dodajesz tez sliwki suszone jesli chcesz, i sypiesz
troche cukru Przegldaj wicej wiadomoci



Temat: Kulinarna Belgia - światowa stolica cykorii!
programu nie widzialam. Wiec nie wiem jak zostala przedstawiona kuchnia
belgijska. Mam nadzieje, ze oprocz cykorii, ktora przyrzadza sie tu na 1001
sposobow, powiedziano jeszcze, ze Belgia robi nieprawdopodobne gulasze z piwem
(a mamy tych piw ponad 800 gatunkow, na swieta BN browary wprowadzaja na rynek
70 nowych piw!) Wlasciwie z piwem robia wszystko, nawet zabaglione, ktore jest
naprawde doskonale. Do belgijskich specjalnosci naleza tez nalesniki z ciasta
drozdzowego.... Przegldaj wicej wiadomoci



Temat: restauracja na elegancka rodzinna uroczystosc
polecam www.auvieuxbruxelles.com/ Chociaz to nie w tej
dzielnicy co chcialas: niedaleko porte de Namur, place St Boniface.

Bardzo dobre malze, ale nie tylko, typowa kuchnia belgijska. Bardzo
dobry wybor win. Znakomite desery. Obsluga bardzo mila no i
starodawny wystroj. Polecam. Ja tam zabieram wszystkich, ktorzy mnie
odwiedzaja w Brukseli.

Jedyny mankament: sala jest mala, zawsze jest sporo ludzi, wiec tez
halasliwie i nie ma mowy o intymnosci. Przegldaj wicej wiadomoci



Temat: to moze dla optymizmu.Co sie podoba? :)
vico1 napisał:

> Co to takiego stoemp? Cos z tych barow szybkiej obslugi "frituuuuur"?

'sztump' to takie male ch*j wie co ;), a powaznie to puree ziemniaczane
(ziemniaki z marchewka,szpinakiem,brokulami czy inna zielenina) + pieczone
kielbaski + plaster bekonu smazonego + jajko sadzone. Belgijska kuchnia nie ma
lepszej potrawy ! Przegldaj wicej wiadomoci



Temat: dzis mecz polska- belgia
paw_dady napisała:

>
> > nie pomoglo. ale fajnie bylo na chwile przyjechac na mosselen en frietjes.
> ..
> mowisz o moule & frites ? z belgijskiej kuchni wole pita-kebab-durum ;-)
>
> > co do wyniku to zalosny, jak zwykle
> eee powinienes przywyknac i zajac sie przyjemnosciami ;-)

Juz przywyklem... a co do belgijskiej kuchni, to kebab tez nie jest
najgorszy... i sushi, ale jak tak czlowiek przyjezdza na kilka dni, to albo
moule et frites albo witloof met kas en hesp hi hi hi.... Przegldaj wicej wiadomoci



Temat: dzis mecz polska- belgia
grzegorz_gajowniczek napisał:

> Juz przywyklem... a co do belgijskiej kuchni, to kebab tez nie jest
> najgorszy...
jak to nie najgorszy? NAJLEPSZY w odroznieniu od ociekajacych krwia 'dobrze
wysmazonych' stekow. Takie steki o ile nie jestes loup garou odpychaja ;-)


> i sushi, ale jak tak czlowiek przyjezdza na kilka dni, to albo
> moule et frites albo witloof met kas en hesp hi hi hi....

dla zwolennikow globalizacji: McDonalds (koniecznie z cola light) Przegldaj wicej wiadomoci



Temat: Belgia -Polska
Hm, nie wiem co to sa te "mussels". Ja bylem zainteresowany odkrywaniem wyrobow
miejscowego przemyslu browarniczego, zas o strawe nie dbalem
Wyladowalismy w jakiejs kebabowni, wiec nie wiem nic o belgijskiej kuchni.
Za piwo ich pochwale, ale czekolade to maja chyba przereklamowana, mnie tam
wedlowska bardziej smakuje.
Ale moze sie nie znam i juz? Przegldaj wicej wiadomoci



Temat: Dania z kuchni belgijskiej- pomocy!!!
Dania z kuchni belgijskiej- pomocy!!!
Witam i proszę o pomoc: otóż za nieco ponad miesiąc klasa mojego syna ma
urządzić "stragan belgijski" w czasie jarmarku szkolnego. Szukam przepisów na
dania kojarzące się z Belgią, a dodatkowo w miarę proste w przyrządzeniu i
podaniu. Ideałem byłyby oczywiście słodkości (ale od razu mówię, że
czekoladek belgijskich nie zamierzam podrabiać...). Oryginalne nazwy mile
widziane (przeczytać umiem )
Pozdrawiam
Przegldaj wicej wiadomoci



Temat: kuchnia belgijska, holenderska
Poszukuje w Warszawie restauracji, w ktorych podaja dania kuchni belgijskiej
lub/i holenderskiej. Moze byc takze sklep ze specjalnosciami tych krajow.
 Bede wdzieczna za namiary.
Przegldaj wicej wiadomoci



Temat: zakupy w Brukseli
Może... może... ale obiecaj, że podejdziesz i się przywitasz, a nie będziesz
obserwować z daleka :]
A jaka jest typowa kuchnia belgijska?
I dzięki za link, jutro przestudiuje dokładnie

Przegldaj wicej wiadomoci



Temat: Ciemne piwo - jak je wypić ze smakiem?
Kuchnia belgijska
Przejrzyj przepisy kuchni belgijskiej. Oni bardz czesto używają piwa do
marynowania czy jako dodatek do sosów. Znajdziesz tam mnóstwo przepisów. Przegldaj wicej wiadomoci



Temat: klasyczne polaczenia
jo.hanno,
chyba zapomnialas o najbardziej znanej w swiecie klasyce rodem z kuchni
belgijskiej, mule na piwie z frytkami i z majonezem, uwielbiammm
pzdr
Przegldaj wicej wiadomoci



Temat: Potrzebuje waszej pomocy!
Ja sugeruję, aby temu młodemu człowiekowi nie przygotowywać potraw kuchni
belgijskiej. To ma na co dzień.
Zaproponuj mu to, co Wy jadacie. W końcu to też będzie wymiana :o) Można też
spytać go, co ma chęć zjeść :o)
Pozdrawiam Przegldaj wicej wiadomoci



Temat: juto dodatek do Wyborczej - co myślicie?
W mojej był. Dziś kuchnia Belgii. Dodatku szukaj w kiosku, pewnie nie
dołożyli :-( Przegldaj wicej wiadomoci



Temat: dzis mecz polska- belgia

> nie pomoglo. ale fajnie bylo na chwile przyjechac na mosselen en frietjes...
mowisz o moule & frites ? z belgijskiej kuchni wole pita-kebab-durum ;-)

> co do wyniku to zalosny, jak zwykle
eee powinienes przywyknac i zajac sie przyjemnosciami ;-) Przegldaj wicej wiadomoci



Temat: kuchnia holenderska jest OHYDNA
kuchnia belgijska
niewiele wiem o belgijskiej kuchni - zawsze tez tam bylem przelotem. W Brukseli
jadlem niegdys bardzo dobre homary, ale zdaje sie, ze Belgowie glownie sie
zywia befsztykami. W kazdym razie piwo maja super. Przegldaj wicej wiadomoci



Temat: Flandria na Starowiślnej
Flandria na Starowiślnej
Hej! Polecam wszystkim ze szczerego serca Bar Flandria przy moście Powstańców.
Świetne jedzenie (autentyczna belgijska kuchnia, wiem, bo byłem), tanio, a
obsługa - wzór kultury. Nie zrażajcie się wystrojem :-) Przegldaj wicej wiadomoci



Temat: Andrzej Gołota w Malej Serbii
Wbrew pozorom Jędrek to wybitny smakosz i znawca kuchni belgijskiej. Przegldaj wicej wiadomoci



Temat: Zastrzyk na otyłość
A frytki? Czy to nie wynalazek przypadkiem super tlustej kuchni francuskiej

nie, to ponoc wynalazek kuchni belgijskiej, tyle ze francja wieksza glosniejsza
i pewnie lepszy PR miala Przegldaj wicej wiadomoci


© Choraxnaxmilosc: 2010:09:03 18:16:28 Design by Colombia Hosting